tirsdag 28. april 2009

Russ- eller rus 09?


I 17 dager feirer russen 13 årshardt slit for å oppnå generell studiespekompetanse, eller andre yrkesrettede utdanninger. Fyll og stor søvnmangel forårsaker imidlertid dårlige resultater hos elevene under eksamen. Har russefeiringen utvikklet seg til
uansvarlig festing, og hva er årsaken?


Helt siden 1905 har avgangselever ved videregående skole feiret slutten av 13 års skolegang iført røde,blåe,svare og grønne drakter. Tradisjonen har røtter fra middelalderens karnevaltradisjoner, men også fra 1700-tallet da Norge ikke hadde noe universitet. Man måtte da studere i København hvor elevene fikk et horn i panna etter eksamen. Hvis man besto eksamen, ble hornet fjernet. Ordet russ er en forkortelse på det latinske ”cornua depositurus” som betyr ”å legge av seg hornene”


Russefeiringen har utviklet seg enormt siden 1905, da ei rød russelue og en bambuspinne med farget sløyfe var det eneste tilbehøret. I dag finner vi busser til 800 000 kr, et enormt utvalg av klær og diverse tilbehør, og ikke minst en lang liste med russekrav mange stiller seg skeptisk til. Har russefeiringen mistet sin opprinnelige mening, å feire bestått eksamen? I 1934 ble russens stamrop ”Chickelacke” opprettet og russen var ivrige i 17.mai togene med politiske budskap. Det frekkeste russen gjorde var å vekke lærerene grytidlig på 17.mai. I dag er det full fest hver dag og utallige russekrav å oppnå som bl.a å drikke 24 øl på 12 timer. Er man ikke ”sørpe dritings” gjennom hele russetiden blir man stemplet som tamruss. De siste årene har det i tillegg til de 17 dagene i mai, også blitt arrangert diverse russefester i løpet av hele skoleåret. På 17.mai er russen så utslitt etter all festingen at mange ikke orker å gå i 17.mai togene. Den samfunnsengasjerte russen som løp glade gjennom russetoget med rop som ”chickelacke” er nå historie.


For tre år siden, var Sara Kristine Ingebrigtsen (21) russ. Det var drikking natt til 1.mai, alle onsdager, fredager og lørdager og 16.mai. Selv om man bare er 18 eller 19 år når man er russ, gikk det for det meste i sprit og sprite, da smaken for øl fortsatt ikke var kommet. Sara fikk inntrykk av at de fleste var positivt innstilt til russen, bortsett fra et par stykker som satt seg på bakbena. ”Russekravene går jo ikke ut over noen andre enn oss selv.” sier hun, og kommer med eksempler som å bade før 1.mai og drikke en flaske vin på 20 minutter. ” noen ser kanskje på russen som opprørsk ungdom som terroriserer samfunnet, og det finnes vel de som går over streken i russefeiringen. Men det sier mer om vedkommende som person, enn at personen var russ.”

Men selv om russen mener de oppfører seg, er det ikke alle som er enige.
Vekter (42) på Koch forteller om økt stress i russetida. ”Mange føler seg truet av russen. I fjor fikk vi en del henvendelser av kunder i kjøpesenteret som følte ubehag av russen som herjet rundt”. Videre forteller han om mye forsøpling og kaos med diverse vannpistoler og vanngevær. ”De fleste oppfører seg ordentlig, og uskyldige russekrav som å rulle en appelsin opp trappene i kjøpesenteret skader ingen. Men det er selvfølgelig alltid noen som klarer og ødelegge for andre.”

Men det er ikke bare russen som har forandret seg. Dagens samfunn er heller ikke det samme som før, og det er ikke bare russen som intar store alkoholmengder. I alle tider har alkoholen her til lands først og fremt vært et middel for å oppnå beruselse, i forskjell fra mange andre europeiske land hvor man nyter alkoholen i forbindelse med mat. Fra og med 1900-tallet og fram til i dag har alkoholforbruket gått opp og ned. Etter 2.verdenskrig har forbruket bare gått i en rettning, og det er oppover.

Hvis man da ser på det gjennomsnittlige alkoholinntaket hos en nordmann og sammenlikner det med en russ, er det egentlig ikke store forskjellene. Under en nyhetssending på NRK 24.12.08, får vi et innblikk i hvordan godt voksne mennesker inntar for mye alkohol med barns tilstedeværelse på julaften, noe som får mange barn til å ringe røde korstelefonen for barn og ungdom.Voksne klager og syter over russens og ungdomens oppførsel på fylla, men man kan vel trygt si at de er like ille selv. Min konklusjon er derfor at hvis russen skal forandre seg, må også samfunnet forandre seg.


http://no.wikipedia.org/wiki/Russefeiring
http://www.kildenett.no/artikler/2007/1169898821.9
http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/154636

Ingen kommentarer: