onsdag 12. november 2008

Mellommenneskelige relasjoner og sosiale strukturer

Vi mennesker blir påvirket av det meste, og vi lar oss nok påvirke lettere enn vi kanskje tror. Hva er bakgrunnen til musikksmaken vår, klesstilen vår og til hva vi liker å gjøre på fritiden? Er det mulig at en person som går i sorte klær og hører på heavy metal ville gått rundt i rosa og hørt på pop musikk, hvis personen ble født et helt annet sted og vokste opp under helt andre omstendigheter? Eller er alle født til å bli den personen en er i dag? Det er et spørsmål man aldri vil kunne svare på, men kan personer forandre seg i stor grad hvis de senere i livet bosetter seg på en helt annen plass på jorda enn de vokste opp?

Mennesker er forskjellig, og det vil en alltid være. Men hvis vi går lengre tilbake i tid var en kanskje mer lik enn det vi er i dag. Før var det ikke snakk om at kvinner skulle gjøre noe annet her i livet enn å føde barn, rydde i hus og hjem, lage mat og behage mannen. Stille skulle de også være, så det var ikke mye personlighet som kom ut. For å sette det litt på spissen kan man jo spørre seg selv om man hadde merket forskjell hvis kvinnene ble byttet ut med roboter. Hvorfor er vi da så forskjellig i dag? Jeg vil påstå at samfunnet rundt oss har mye med det å gjøre. Når samfunnet forandrer seg, forandrer også folk seg.

Kommunikasjon er så mangt, og er med på å gjøre oss til den vi er. Mellom 1974 og 1976 ble punken utviklet i USA, Storbritannia og Australia. Hva var det med punken som gjorde at mennesker over hele verden lot seg påvirke av musikken og var med på å danne subkulturer i samfunnet? Det oser kommunikasjon av punken, den spesielle musikken, klærne, håret etc. Mange ungdommer lot seg lett påvirke av den stilen, enten direkte fra musikken, eller fra omgangskretsen, og det skapte konflikter mellom foreldre og rebelsk ungdom. En forklaring for at så mange konvertere til denne stilen, kan være at ungdommene på denne tiden ville bli mer selvstendig og derfor valgte å gå såpass langt fra den levemåten foreldrene så inderlig ønsket de skulle ha.

For å komme tilbake til hvordan mennesker forandrer seg fra hvor de velger å bosette seg i verden, kan jeg komme med et eksempel. En venninne av meg flyttet til Australia for noen år siden. Før hun dro var hun av den sjenerte typen som ikke sa så mye eller gjorde stort ut av seg. På fritiden var hun mye sammen med familien og brukte mesteparten av tiden til overs til skolearbeid. I sommer var hun på besøk i Norge for å besøke besteforeldrene sine, og hun tok kontakt. Men den jordnære, sjenerte jenta jeg kjente var borte, og i stede sto en utadvent og energisk person forran meg. Vennene hun hadde fått på skolen i Australia var aktive surfere og insisterte på at hun skulle være med dem etter skolen for å prøve. Etter tre år i Australia har nå surfegleden tatt overhånd og møtet med nye mennesker har gjort henne mer åpen og ikke like sjenert. Klestilen er såklart óg forandret, men det sier seg selv ut fra de store klimaforskjellene det er fra Norge og Australia. Men nye surfevenner har nok preget klesstilen mest, som nå bestar av bl.a hemp smykker, og vide t-skjorter. Når man blir satt i en situasjon der surfing er hovedinteressen til de fleste menneksene rundt deg, skal det ikke mye til for å bli påvirket både i klesveien og i forhold til holdninger og meninger.

Men man treger nødvendigvis ikke flytte for å forandre seg. Et godt eksempel på det er hvordan man forander seg i perioden man går fra barneskolen til ungdomsskolen. Man får nye venner og interesser, og selv om man var bestevenner i starten av 8.klasse, kan man gå ut av grunnskolen som totalt fremmede. Nye regler, nye lærere, nye elever, nye klasserom, nye lukter. Dette er noe vi møter når vi starer på ny skole, og hvert menneske reagerer på hver sin måte. Noen syns det er skremmende, mens andre syns det er spennende, og ut fra de forskjellige følelsene skolen vekker glir noen fra hverandre, mens andre treffer nye sjelevenner.

Kommunikasjon er noe vi ikke kan komme unna og man kan ikke velge å la være å kommunisere, for ved å gjøre det, kommuniserer man likevell. Kommunikasjon har mye med kultur å gjøre, og sammen er de med på å skape oss til de menneskene vi er i dag og de menneskene vi kommer til å bli i framtiden.

Ingen kommentarer: